Motosiklet İle Virajlarda Yol Almak

Hepinizin bildiği gibi, motosiklette viraj almak araba gibi olmuyor. Arabalar direksiyonu çevirerek bir tarafa doğru yönlenirler, motor ise fiziği gereği yatarak virajın içinde yönlenmek zorunda.

Viraja nasıl girilir?

Motosiklet ile 3 tip viraja girme şekli var. Bir tanesi pist yarışçılarının girdiği gibi vücudunu motordan dışarıya salarak viraja girmektir. Burada motoru dik tutmak bu işin temel amacı. Ancak biz yol sürücüsüyüz ve şehirde kullanıyoruz, bunu yapmamaya özen gösterelim lütfen. Güvenli değil.

Bir diğer yöntem ise tam tersi, motoru altında yatırarak vücudunu diğer tarafa alarak krosçuların toprakta kullandığı bir yarış tekniği. Bunu da yapmamaya özen gösteriyoruz. Biz şehir sürücüsüyüz, şehirde kullanıyoruz.

Motorun ön camı yere göre ne kadar düzse, biz de ön camla aynı düzlükte olmalıyız. Yani biz de motorun bir parçasıyız, motor ne kadar yatarsa biz de o kadar yatıyoruz, motor ne kadar kalkarsa biz de o kadar kalkıyoruz.

Motorun parçası olun

Virajlarda motorun üzerinde sağa sola hareket etmiyoruz, motorla beraber hareket ediyoruz. Çünkü motorun üzerinde motora ait bir parça olmak zorundayız.

Virajlar bizim için hem çok eğlenceli, hem oldukça sıkıntılı yerler olabilir. Eğer viraja doğru girmeyi biliyorsak çok eğlenceli olacaktır. Fakat viraja girmeden önce, virajın içinde, virajdan çıkarken yapmanız gereken toplam 3 adet şey var.

Virajda hız nasıl ayarlanır?

İlk olarak viraja girmeden önce her zaman motorun hızını düşürün. Viraja yavaş girin. Olduğunuz düzlük hızından daha yavaş. Virajın içinde hızınızı sabit tutun ve çıkışında da hızınızı artırın. Bu güzel bir eğridir.

Viraja girerken hızınızı düşürün, içinde hızınızı koruyun, çıkarken hızınızı artırın. Virajın çıkışını gördükten sonra gazınız açmak, olacak en güvenli şey. Viraja hızlı girmek virajdan çıkamamanıza neden olur. Temel kural viraja yavaş gir, içinde hızını koru ve hızlanarak çık olmalı.

İdeal viraj çizgisi

Virajlara girerkenki çizginizden biraz bahsedelim. Virajları en keyifli kılan şey viraja doğru çizgide girmektir. Sol viraj varken, en güvenli seçenek sağ tarafta kalmak, başımızı fiziki olarak virajın içine doğru çevirmek.

Virajın içine doğru bakarak, biz daha viraja gelmeden virajın içinde ne var ne yok görebilmek bize hareket edecek zaman aralığı yaratır, yani reaksiyon zamanımızı uzatır, istediğimiz tek şey de budur. Virajın hem keyfini, hem güvenliğini bu şekilde artırabilirsiniz.

Tam tersi sağ virajlarda ise olabilecek kendi şeridimize ait en solda kalmaktır. Ancak beyaz çizgiye değmeyin, çünkü beyaz asfalt boyası kayar. Kafamızı sağ virajın içine doğru çevirmek ve virajın içinde ne var ne yok, olabilecek en erken zamanda görmek en ideal ve geniş çizgimizi artırmamız yol açar.

Güvenliğiniz için

Eğer çizgimiz yani çapımız geniş ve büyükse virajdaki hızımız ve buna bağlı olarak güvenliğimiz de otomatikman artar. İçeriden dar ve yavaş viraj almak güvenli gibi gelse de ne yazık ki güvenli değildir, çünkü görüşünüzü kaybedersiniz.

Virajın dışında kalmak görüşünüzü artırmaya yarar, otomatikman güvenliğiniz artar, bununla beraber de tabii ki sürüşünüz keyiflenir.

Mototekno

Motosiklet, Otomobil ve Teknoloji konulu yayınlar yapan Mototekno, bir dijital yayın kuruluşudur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu